Neden Marmara? Neden Metalürji ve Malzeme?

Marmara Üniversitesi

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

Kurulduğu 1883 yılından günümüze kadar sunduğu vizyon ve üstlendiği misyon itibari ile Marmara Üniversitesi modern çağın gereksinimlerini köklü geleneği ile harmanlamakta ve İstanbul’un iki yakasındaki kampüsleri ile şehri kucaklamaktadır. Üniversitenin Mühendislik Fakültesi yeni kurulan Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi Maltepe Yerleşkesi'nde bulunmaktadır. Fakülte, 1987 yılında kurulmuş olup, lisans eğitimine 1990 yılında başlamıştır. Üretim Metalürjisi Anabilim Dalı ve Malzeme Bilimi Anabilim Dalı’ndan oluşan Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü, 1997 yılında faaliyete geçmiş olup, 2000 yılında lisans, 2003 yılında lisans üstü eğitime başlamıştır. Bölümümüzde, 7 profesör, 2 doçent, 3 doktor öğretim üyesi, 1 doktor öğretim görevlisi, 3 doktor araştırma görevlisi, 4 araştırma görevlisi, 1 tekniker ve 1 idari personel bulunmaktadır. Bölümün eğitim dili İngilizce’dir. Lisan seviyesi eğitime yeterli olmayan öğrencilerimiz Yabancı Diller Yüksekokulun'da hazırlık programına katılırlar. Bölümümüzün eğitim süresi dört yıldır. Bölüme sayısal puanla öğrenci alınmaktadır.

Metalürji ve Malzeme Mühendisliğinin programında öğrencilerimiz temel ve mühendislik bilimleri dersleri ile mühendislik tasarımı derslerini alırlar. Zorunlu bölüm derslerinin yanı sıra, bireysel gelişimlerine katkı sağlayacak sosyal, hukuk, yönetim ve finans alanlarında verilen seçmeli dersleri alabilme olanaklarına sahiptirler. Derslerde eğitim İngilizce olarak yapılmaktadır. Bilindiği gibi, tarih boyunca ülkeler arasındaki bilgi ve teknoloji yarışının önemli bir cephesini üstün özellikli malzeme geliştirme ve kullanımı olduğunu görüyoruz.  Bu nedenle, biz de öğrencilerimizi ileri teknoloji malzemelerinin geliştirilmesi için gerekli bilgi ve becerilerle donatmayı hedefledik.  Bunun için eğitimleri süresinde verilen derslerde ve laboratuarlarda bilgisayarların ve ileri teknoloji cihazların etkin bir şekilde kullanımını sağlamaktayız.  Bunun yanında aldıkları derslerde araştırıcı, yaşam boyu öğrenmeyi hedefleyen, proje hazırlayan ve yönetebilen, çevresini ve gelişmeleri gözlemleyebilen, çok disiplinliliğe ve grup çalışmalarına yatkın bireyler yetiştirmek için gerekli olanakları sağlamaya çalışmaktayız.  Bunları yapmaktaki amacımız kendilerinin sürekli alıcı değil, aldıklarını iyi bir şekilde yorumlayarak kullanabilen, kendisine ve içinde yaşadığı topluma artı değerler kazandırabilen üstün nitelikli bireyler olmaları içindir.

Akademik olarak başarılı olan öğrencilerimizin fakültemiz içerisindeki diğer bölümlerde veya farklı fakültelerdeki bölümlerle uzmanlaşmaya olanak sağlayan Yan Dal Programı ve ikinci bir programda lisans diploması almayı mümkün kılan Çift Anadal Programından yararlanmaları mümkündür.

Ülkemizin  Avrupa Birliği’ne entegrasyonu yolunda  kültürel yakınlaşmanın önemli yollarından biri olan Erasmus programlarına, Metalürji-Malzeme Mühendisliği Bölümü de katkıda bulunmaktadır; yapmış olduğu ikili anlaşmalar sayesinde Avrupa üniversitelerinde eğitim alacak öğrenci sayısını her geçen gün arttırmaktadır.  Öğrencilerimiz Erasmus programı dahilinde genellikle Fransa, Almanya ve İspanya'da eğitim görmeyi tercih etmişlerdir. Yaptığımız bu çalışmaların en büyük amacı; kültürel ve bilimsel entegrasyon ve çok disiplinli bilimsel çalışmalar ile literatüre de katılım sağlarken öğrencilerin eğitimlerine ve vizyonlarına katkı sağlamaktır.

 


 

NEDEN METALÜRJİ VE MALZEME ?

   Metalürji ve Malzeme Mühendisliği, malzeme yapısı hakkındaki teorik ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım, geliştirme, üretim aşamalarından geçirerek toplumun ihtiyacı olan ürünlere dönüştürme ile ilgili bir mühendislik dalıdır.

    Uygarlığın başlangıcından beri malzemeler enerji ile birlikte insanın yaşama standardını yükseltmek için kullanılmıştır. Bir çok mühendislik dalında yeni tasarımlar tamamen malzemelerin geliştirilmesine bağlıdır.  Malzeme kullanımında yeniliklere neden olan en önemli etkenler, enerji, elektronik, optik ve biyolojik alanlarda hızla oluşan gelişmeler ve artan çevre duyarlılığıdır.

      Malzemelerin üretimi ve kullanılabilir ürünler haline getirilmesi sanayinin temelini oluşturmaktadır. Modern mühendislik teknolojisi için önem taşıyan malzeme türleri metaller, seramikler,  polimerler ve karma malzemelerdir.  Dolayısıyla mezunlarımızın başta ileri teknoloji firmaları olmak üzere çeşitli sivil, kamu ve askeri alanları kapsayan geniş bir alanda iş bulup, çalışma imkanları vardır.  

   Bölümümüz 1997 yılında Malzeme Bilimi ve Üretim Metalürjisi Anabilim Dallarının faaliyete geçmesi ile kurulmuştur.  Bölümümüzde, 7 profesör, 2 doçent, 2 doktor öğretim üyesi, 1 doktor öğretim görevlisi, 3 doktor araştırma görevlisi, 5 araştırma görevlisi, 1 tekniker ve 1 idari personel görev yapmaktadır..  

   Bölüm programında öğrencilerimiz temel bilim ve mühendislik bilimleri dersleri ile mühendislik tasarımı ve bölüm derslerinin yanı sıra, kendilerini bireysel yetenekleri doğrultusunda yönlendirebilecekleri sosyal, hukuk, yönetim ve finans alanlarında verilen seçmeli dersleri alabilme olanaklarına sahiptirler.  Akademik olarak başarılı olan öğrencilerimizin fakültemiz içerisindeki diğer bölümlerde veya farklı fakültelerin bölümlerinde uzmanlaşmaya olanak sağlayan Yan Dal Programı ve ikinci bir programda lisans diploması almayı mümkün kılan Çift Anadal Programından yararlanmaları mümkündür. 

ÇALIŞMA ALANLARI:

    • Üretim Metalürjisi Sanayii ( Erdemir, Karabük, İsdemir)
    • Demir-Dışı Metal Üretim Sanayi (Aluminyum, Bakır, gibi)
    • Metal Şekillendirme Endüstrisi ( MKE, çok sayıda özel firma)
    • Beyaz Eşya Sanayii (Vestel, Arçelik/Beko, Bosch)
    • Cam, Seramik ve Refrakter Sanayi
    • Döküm Sanayi
    • Savunma Sanayi
    • Nanoteknoloji
    • Makine İmalat Sanayi
    • Otomotiv Otomotiv Sektörü (Fiat, Toyota, Ford, Hyundai, Mercedes-Benz, Renault)
    • Otomotiv Yan Sanayi
    • Havacılık ve Savunma Sanayii Sektörü (TAI Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, Roketsan, Aselsan, TEI)
    • Gemi İnşaatı Sanayi (Tersaneler)
    • Plastik Teknolojisi
    • Kaynak Malzemeleri Üretimi Sanayi
    • Yüzey İşlemleri ve Kaplama Sanayi
    • Elektrik-Elektronik Malzeme Üretimi
    • Manyetik Malzeme Üretimi
    • Sağlık Sektörü (Biomedikal Malzeme Sektörü)
    • Kalite Kontrol ve Gözetim Şirketleri
 

 

NEDEN MARMARA ÜNİVERSİTESİ ?

    1. Marmara Üniversitesi Metalürji ve Malzeme Mühendisliği bölümü öğretim dilinin İngilizce olması.

    2. Alanlarında uzman yurdışında öğrenim görmüş kaliteli eğitim kadrosuna sahip olması.

    3. Marmara Üniversitesi bünyesinde bulunan merkezi kütüphane içerisindeki dökümanların geniş ve kullanılabilirliği.

    4. Labaratuvar olanakları.

    5. Mühendislik eğitiminde MÜDEK akreditasyonuna sahip olması.

    6. Yeni kurulan Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi Maltepe Yerleşkesinde eğitimin görülmesi

    7. Erasmus olanakları, çap ve yan dal olanaklarının yeterli seviyede olması.

    8. Mezunlarımızın çalıştıkları firmaları ve görüşlerini okumanız seçim yapmanızda etkili olacaktır.

 


 

KISACASI MARMARALI OLMAK BİR AYRICALIKTIR.

Sizleri de aramızda görmekten onur duyarız.

 

 


Bu sayfa Metallurgical and Materials Engineering tarafından en son 02.12.2023 09:44:49 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM