2020-2021 Bahar Dönemi Sınavlarında Kamera Kullanımı

Değerli öğrenciler,

Sınav güvenliğinin sağlanması açısından yıl içi, final ve diğer sınavların "kamera ile izlenilerek" yapılması gerçekleştirilecektir. Bu amaç doğrultusunda "kameralı çevrimiçi sınav" ile ilgili bir prosedür hazırlanmaktadır. İlgili talimatlar ve kamera kullanılacak sınav listesi ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. Tamamlandığında sizlerle paylaşılacaktır.

Bu mesaj ara sınav dönemine kadar kamera tedarik etmeniz için ön bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Ara sınav dönemi başlayana kadar üniversitemiz Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümüne kayıtlı tüm öğrencilerin kamera tedarik etmesi gerekmektedir. Bu üç kamera çeşidinden birinin (laptop kamerası, webcam veya cep telefonu kamerası) öğrencide olması gerekmektedir. Eğer cep telefonu kamerası kullanılacak ise sınav sonunda cevap kağıdınızı taramanız için 2. bir cep telefonuna ihtiyaç duyabilirsiniz. Kamera işlevi gören cep telefonu ile tarama işlemi yapmanız (sınav güvenliğini tehlikeye atacağından) mümkün olmayacaktır.

Bu düzenlemeyi kabul etmeyen öğrenciler dersi veren öğretim üyesi tarafından birebir sözlü (online) çevrimiçi sınava tabi tutulacaktır.

1-) Dersin öğretim üyesinin kamera ile izlemeye gerek olmayacak türden (proje, ödev vb.) değerlendirme araçlarını kullandığı derslerin değerlendirilmesi ilgili öğretim elemanının öğrencilerle iletişime geçerek gerekli talimatları öğrencilere iletmesi yoluyla yapılacaktır.

2-) Dersin klasik sınav ile (dosya-yüklemeli sınav) değerlendirileceği ve kamera ile izlenmesi gereken sınavlarda öğrencinin yüzünün, ellerinin ve masasındaki cevap kağıtları olmak üzere bütün nesnelerin kamera ile (laptop kamerası, webcam veya cep telefonu kamerası) izlenmesi için ilan edilecek kameralı sınav uygulaması prosedüründeki açıklamaları takip ediniz.

3-) UES (veya EDMODO; Pearson gibi diğer platformlar) üzerinden test usulü yapılacak sınavlarda öğrencinin UES (veya EDMODO gibi diğer platformlar) sistemine ve ZOOM platformuna aynı anda girmesi ve kamerasını sınav süresince açık tutması gerekmektedir.

4-) Sınav süresince öğrencilerin kullanacağı bilgisayarın (veya harici kameranın) mikrofonu açık durumda olması gerekmektedir. Sınava girmeden önce bütün teknik ayrıntıların ve kamera açısının öğrenciler tarafından kontrol edilmesi önemlidir.

5-) Sınav öncesinde öğrencilerin kimlikleri ve sınav cevap kağıtları (yazısız ve boş olmalı) kontrol edileceğinden Marmara Üniversite öğrenci kimlik kartınızın yanınızda bulunması gerekmektedir.

6-) Sınavlarda özel bir ihtiyaç olmadığı sürece klavye ve mouse kullanımı yasaktır.

7-) Sınav için ilan edilen saatden 30 dakika önce gönderilen sınav linkine bağlanıp zoom üzerinden lobide sınav grupları oluşturulacak ve sınav gruplarına ayrıştırma sonrası kamera açısı kontrolleri gözetmen aracılığı ile yapılacaktır. Kamera açısı bir sonraki duyuruda bildirilecektir.

8-) Sınav süresi kesinlikle uzatılmayacak olup, sınav süresinin son 10 dakikasında kalemler bırakılacak ve yine kamera kontrolü ve izlemesi altında cep telefonları aracılığı ile sınav cevap kağıdı tarama ve e posta ile dersin hocasına cevapların gönderilme işlemi yapılacaktır.

Birebir çevrimiçi sözlü sınava katılmak isteyen öğrencilerin 13.04.2021 Salı günü saat 23:59’a kadar taleplerini; 

gorkem.yumusak@marmara.edu.tr ve anil.duman@marmara.edu.tr 

e-posta adreslerinin her ikisine birden tek bir mail ile bildirmelidir. Bu tarihten sonra yapılacak birebir çevrimiçi sözlü sınav talepleri değerlendirmeye alınmayacaktır.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölüm Başkanlığı

HIZLI ERİŞİM